Özel Yetenekli Tanısı Alan ya da Özel Yetenekli Olduğu Düşünülen Öğrenciler

Yaşıtları düzeyinin üstünde performans gösteren ve özel yetenekli olduğu düşünülen öğrencilerin tanı- lanması için yapılması gereken işlemler aşağıda sıralanmıştır. Bu kapsamda; • Özel yetenekli tanısı alan öğrenciler için “okul içi eğitim tedbiri (Zenginleştirme B Programı ve ZEP)” ve Bilim ve Sanat Merkezlerine (BİLSEM)’e (Zenginleştirme A) yönlendirme olmak üzere iki türlü uygulama yapılır. • BİLSEM’ lere MEB tarafından belirlenen sınıf düzeyindeki öğrenciler yönlendirilir. • İlkokullarda özel yetenekli birey olduğu düşünülen öğrenciler için gözlem formları sınıf öğretmeni ve veli işbirliğinde doldurulur. • Doldurulan formlar elektronik ortamda e-okul modülü üzerinden il/ilçe MEM’ e gönderilir. • İl/ilçe MEM tarafından RAM ile işbirliği içerisinde grup ve bireysel değerlendirme planlaması yapılır. • Değerlendirme sonrası özel yetenekli tanısı alan ilkokul öğrencileri için okul içinde resmi eğitim tedbir kararı (Zenginleştirme B) alınır. • Öğrencinin zeka gelişimini desteklemek, üst dü- zey düşünme ve araştırma becerisi kazandırmak, problem çözme vb. becerileri geliştirmek amacıyla okullarda zenginleştirilmiş eğitim programı (ZEP) hazırlanır ve öğrenciler destek eğitim odalarına yönlendirilir. b.2 Özel yetenekli öğrencilere yönelik uygulamalar ve ZEP hazırlama Özel yetenekli öğrencilerin eğitimlerini sürdürdükleri okul ve kurumlarda eğitim performansları ve b Özel Yetenekli Tanısı Alan ya da Özel Yetenekli Olduğu Düşünülen Öğrenciler OKUL REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ ÇALIŞMA KILAVUZU l 19 ihtiyaçları doğrultusunda ZEP hazırlamak amacıyla zenginleştirilmiş eğitim programı geliştirme birimi kurulur. Birim başkanı okul müdürü ya da okul mü- dürü tarafından görevlendirilen müdür yardımcısıdır. Rehberlik öğretmeni ZEP’in hazırlanmasında birim üyeleriyle eşit sorumluluğa sahiptir ve ZEP birimi içerisinde belirtilen görevleri yerine getirir. Özel yetenekli tanısı alan ortaokul ya da lise öğrencileri okul saatleri dışında BİLSEM’ e (Zenginleştirme A) devam etmekte ve ihtiyacı olan destek eğitimi bu kurumdan almaktadırlar.

27.01.2018 1108